Iskalnik

SlovenščinaEnglish (United Kingdom)
Rektorska konferenca RS o predlogu Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti in predlogu novele Zakona o visokem šolstvu

Vipava, 19. janura 2018 - Na današnji 1. redni seji Rektorske konference RS pod predsedovanjem Univerze v Novi Gorici v mandatu 2018-2019 so rektorji razpravljali o predlogu Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti in predlogu novele Zakona o visokem šolstvu.

Predsednik RK RS in rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana prof. dr. Igor Papič, rektor Univerza na Primorskem / University of Primorska prof. dr. Dragan Marušič in prorektor za finančne zadeve Univerza v Mariboru prof. dr. Žan Jan Oplotnik, so se v razpravi o predlogu Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti dotaknili zlasti vprašanja predlagane ureditve sistema financiranja, ki ga za univerze prinaša nov zakon.

Zakon o raziskovalni dejavnosti prvič v zgodovini daje univerzam možnost, da za raziskave porabijo tako imenovana ustanoviteljska sredstva. Kot je dejal predsednik RK RS prof. dr. Danilo Zavrtanik so pri zakonu o raziskovalni dejavnosti potrebni le še drobni popravki in uskladitve. “Ne vidim nikakršnih težav, da ne bi bil predlog zakona zato pravočasno pripravljen in poslan v nadaljnjo proceduro” je še zaključil prof. dr. Zavrtanik.

Rektorska konferenca RS se je seznanila tudi s predlogom novele Zakona o visokem šolstvu in pri tem ugotavlja, da je potrebno besedilo novele dopolniti predvem v točkah, ki se dotikajo avtonomije univerz in podeljevanja koncesij. Predsednik je v izjavi za RTV Slovenija enotno povzel stališče štirih univerz: “Ponovno predlagamo, da politika razmisli o tem, da bi bila v prihodnosti pripravljena sprejeti tudi zakon o univerzah, saj se nam to zdi ključno za njihovo avtonomijo. V trenutni zakonodaji so univerze javni zavodi, zato je marsikje organizacijska in tudi strokovna avtonomija omejena ali celo kršena”.

Izjavo predsednika Rektorske konference RS, prof. dr. Danila Zavrtanika, si lahko ogledate v prispeku, ki je dostopen preko spodnje povezave, od 7’46’’ dalje:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174514918

 

Novice slika

 

Maribor, 19. junuj 2020 - Rektorska konferenca Republike Slovenije je na seji v petek 19. 06. 2020 gostila vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnosti Republike Slovenije prof. dr. Blaža Zmazka.

Preberi več
 

Maribor, 7. april 2020 - Predstavniki Rektorske konference RS ugotavljajo, da so univerze ob polnem zavedanju nastalih razmer zelo uspešno vzpostavile delo na daljavo in sicer tako pri izvajanju izobraževalne in raziskovalne dejavnosti, kot tudi pri vodenju administrativnih procesov, zato lahko univerze tudi v trenutnih razmerah uspešno izvajajo svojo dejavnost. V času izrednih razmer zaradi zmanjševanja širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 so se univerze takoj prilagodile novemu načinu študija in tako študentom omogočile tekoče izvajanje vseh pedagoških obveznosti, kjer ni potrebna fizična prisotnost. Vendar pa se univerze zaradi novega načina izvedbe pedagoškega in raziskovalnega procesa trenutno srečujejo z izzivi, ki presegajo veljavno visokošolsko zakonodajo.

Preberi več
 

Maribor, 31. januar 2020 - Rektorska konferenca Republike Slovenije je na današnji seji opravila obravnavo glede vzpostavitve delovanja informacijskega sistema eNAKVIS, kjer pričakujemo v roku šestih mesecev kakovostno implementacijo sistema in nemoteno delovanje v skladu s pozitivno uporabniško izkušnjo.

Preberi več